Duminica a III-a după Rusalii (Despre grijile vieții)

„Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!” (Matei 6, 22-23)

Predică la Evanghelia despre grijile vieţii, pr. Calistrat

SINAXAR
     
   In aceastã luna, in ziua a douazeci si una, pomenirea Sfantului Mucenic Iulian cel din Cilicia.

        Sf. Mucenic Iulian al Tarsisului s-a nascut in Asia Mica, in provincia Cilicia. El era fiul unui senator pagan si al unei mame crestine. Dupa moartea sotului, femeia s-a mutat la Tarsis, unde si-a botezat fiul, crescandu-l mai departe cu evlavie. Pe cand Iulian a implinit 18 ani, imparatul Diocletian (284-305) a initiat prigoana impotriva crestinilor, arestandu-l printre altii si pe tanarul Iulian. Ei l-au adus pe Iulian in fata guvernatorului Marcian pentru a fi judecat, incercand sa-l convinga sa renunte la Hristos. Nici torturile, nici amenintarile, nici promisiunile de cadouri si onoruri nu l-au putut convinge pe piosul Iulian sa jertfeasca la idoli si sa-l paraseasca pe Hristos, ramanand ferm in credinta sa.

        Timp de un an de zile mucenicul a fost plimbat prin orasele Ciliciei, fiind supus la interogari si torturi, dupa care l-au aruncat in inchisoare. Mama Sf. Iulian l-a urmat pe fiul ei, rugandu-se la Dumnezeu sa-l intareasca. Mama sa a plecat in audienta la guvernator in orasul Aegea (Egeea), ca sa ceara permisiunea de a-l vizita pe fiul ei in inchisoare, mintind ca ar vrea sa-l convinga sa jertfeasca la idoli. Ea a stat trei zile in inchisoare cu Sf. Iulian sfatuindu-l sa fie tare si sa rabde pana la sfarsit.

        Sf. Iulian a fost adus din nou in fata guvernatorului. Crezand ca mama lui l-a convins sa renunte la Hristos conform decretului imperial, guvernatorul a laudat-o pentru fapta sa pana in momentul in care ea l-a marturisit cu hotarare pe Iisus Hristos, denuntand cu curaj politeismul. Auzind acestea, guvernatorul a dat ordin sa i se taie talpile cu care l-a insotit pe fiul ei din Tarsis. Iulian a fost legat intr-un sac plin cu nisip si serpi veninosi si a fost aruncat in mare. Trupul mucenicului a fost purtat de valuri pana pe tarmurile Alexandriei si a fost gasit si ingropat cu cinste de un crestin. Mucenicul Iulian s-a savarsit in anul 305, dupa care moastele au fost transferate in Antiohia. Sf. Ioan Hrisostom a intocmit un elogiu in cinstea Sfantului Mucenic Iulian.

        Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Afrodisie.

        Acesta era din tara Ciliciei. Crezand din copilarie si inchinandu-se lui Hristos, a fost prins si adus inaintea stapanitorului Dionisie, si marturisind pe Hristos Dumnezeu adevarat, a fost ars pe spinare cu fiare arse, si bagat intr-o caldare plina de plumb, ce fierbea clocotita, si spanzurat cu capul in jos; si izbavindu-se de toate cu minune, a atras pe multi dintre elini spre credinta lui Hristos. Acestia marturisind pe Hristos cu indrazneala, li s-au taiat capetele. Iar tiranul vazand aceasta, a poruncit de s-a taiat o piatra in doua si au intins pe sfantul, si au pus peste el acea piatra taiata, pe care o ridicasera 55 de ostasi, iar sfantul indata si-a dat sufletul si lua cununa muceniciei.

        Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Terentie, episcopul Iconiei.

        Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Iulian Egipteanul, care de sabie s-a savarsit.

        Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici cei ce au marturisit impreuna cu Sfantul Iulian: Antonie preotul, Anastasie, cel din morti inviat Chelsie, Vasilisa, maica lui, douazeci de pazitori de temnita si sapte frati, care toti de sabie s-au savarsit.

        Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului noul Mucenic Nichita Nisireanul, care a marturisit in Hio, la anul 1732, si care de sabie s-a savarsit.

        Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.